Плодовете и зеленчуците: натурално средство за детоксификация
В замърсената околна среда, в която живеем, е важно да консумираме правилните храни и сокове, за да се пречистваме от токсините.
здраве.bg
... натурален антибиотик и промотор на чернодробни ензими, които детоксифицират организма. Най-полезен е суров или изстискан в прясно приготвени храни.
Младо броколи: Както знаем, броколито, заедно с другите кръстоцветни зеленчуци, имат противоракови свойства. Но младите броколи, които са на по 3-4 дена след покълването си, имат по-добри свойства за стимулация на филтриращите ензими в черния дроб.
Омега-3 мазнини: Освен че помагат за справянето с хроничните възпаления, тези масла помагат и за смазването на стените на червата. Това допринася за улавянето и елиминирането на токсините в храносмилателния тракт. Авокадото (което технически е плод), конопът и ленът и производните от тях масла са добър избор, както и чистия зехтин екстра върджин.
Папая: Консумирана заедно със семената, папаята е много полезна детоксифицираща добавка към диетата ни.
Лимонова вода: Чаша топла вода с няколко капки лимон е най-доброто питие, с което можем да започнем деня си. Това е старо прочистващо лекарство, което все още се препоръчва от специалистите по естествена медицина.
Китайски фасул: Тези малки зелени бобчета са особено полезни за елиминиране на токсините от храносмилателния тракт. Разбира се, най-добре е да си набавим бобчетата органични, пресни и сурови.
Цвекло: Помага за прочистването на кръвта.
Ограничаването на алкохола до минимум, и избягването на бялото брашно и бялата захар също е от особено значение. За овкусяване на ястията е добре да използваме само чиста морска сол. Добре е възможно най-често да си правим сокове от изцедени сурови зелени листни зеленчуци, заедно с моркови и цвекло за повече вкус.
Ябълките с доказан произход и качество на отглеждане също са подходяща добавка към зеленчуковите сокове.
Не трябва обаче да забравяме да си набавяме и растителни фибри – зеленчуковите сокове не отменят необходимостта от консумацията на цели плодове и зеленчуци.