Как да четем правилно етикетите на храните
Какво трябва да знаем за препоръчителния дневен прием от мазнини, въглехидрати, протеини и други съставки, описани върху хранителните етикети.
здраве.bg
... на въглехидратите е 4 килокалории за грам. 25 грама от приема трябва да бъде под формата на фибри. Т.нар. прости захари – основно тези, които се съдържат в сладкарските изделия и десертите, които също са въглехидрати, но те трябва да бъдат консумирани в минимално количество.
Протеини
Количеството протеини, което трябва да приемаме на ден варира в зависимост от теглото ни. Протеините съдържат средно 4 калории в 1 грам. Човек с тегло 68 килограма следва да консумира 55 г протеини на ден.
Как се съставят етикетите
Съставките, които са вложени в съответната храна, по правило са изброени в низходящ ред спрямо количеството им. Затова, например ако искаме да намалим консумацията на захар, трябва да се уверим, че тя не фигурира сред първите съставки в етикета, което би означавала, че е преобладаваща в този продукт.
Витамини и минерали
Процентът на дневния прием за витамините и минералите е посочен към края на етикета с хранителната стойност на продукта, и най-често е оформен като таблица, показваща каква част от този прием се съдържа в една порция.
Важно е да знаем какво точно ядем, за да можем да спазваме хранителния си режим без да преяждаме, но и без оставаме недохранени. И ако спазваме повечето от изброените по-горе препоръки, контролирането на това какво ядем ще се превърне от сложен ребус с изчисления и научни термини в напълно постижима и обикновена задача.