Канелата – шампион по антиоксиданти и от полза за кръвната захар
С половин лъжичка канела на ден можем да се възползваме от всички нейни ползи за здравето.
26 април 2012, здраве.bg
Канелата е една от подправките с най-високо съдържание на антиоксиданти. Уважавана от почти всяка култура от векове, тя се откроява със своите сладък вкус и приятен специфичен аромат. Канелата притежава и няколко забележителни лечебни качества: стабилизира кръвната захар, ограничава възпаленията, стимулира имунитета, регулира функционирането на нервната система.
Канелата се извлича от вътрешната кора от специално семейство дървета с родово име Cinnamomum. Те растат най-вече в Югоизточна Азия като Шри Ланка (о. Цейлон) е най-големият производител на канела - страната осигурява 80-90% от количеството.
Канелата е и може би най-старата подправка в света – неколкократно е споменавана дори в Библията - като съставка, която Мойсей използва в мирото. Канелата тогава била толкова ценена, че била по-скъпа от златото.
Канелата: източник на антиоксиданти
Канелата е на второ място по съдържание на антиоксиданти сред всички подправки. Мощните й етерични масла са известни заради антимикробните си свойства. Различни изследвания показват, че канелата е особено ефективна за възпрепятстването растежа на различни бактерии и гъбички.
Друго преимущество на канелата е, че помага за балансирането на кръвната захар чрез стимулиране на инсулиновите рецептори, което им осигурява по-силен афинитет към хормона, понижаващ глюкозата в кръвта. В резултат на това тялото трябва да произвежда по-малко инсулин, за да постигне желания ефект. По този начин напрежението върху панкреаса намалява, метаболизмът се подобрява и възпаленията се ограничават ефективно.
В канелата има три основни масла, които съдържат активни съставки, наречени цинамалдехид, цинамилов ацетат и цинамилов алкохол. Цинемалдехидът блокира освобождаването на възпалителни агенти по клетъчните мембрани.
Ако това не е достатъчно, самият аромат на канелата доказано стимулира зоните в мозъка, които подобряват вниманието и паметта. Затова не трябва да се притесняваме да поръсваме обилно подправката върху сладки картофи...