Храни и лекарства: не всичко е добра комбинация
Някои храни и напитки съдържат потискащи агенти, които възпрепятстват или усилват въздействието на различните медикаменти.
6 април 2012, здраве.bg
... може да бъде повлияно и от други храни и вещества, които усилват антикоагуантния ефект и могат да предизвикат силно кървене.
Чесънът, лукът, хининът (добавян в някои газирани напитки), мангото и добавките с витамин Е (с по-високи дневни дози от 400 IU) могат да засилят ефекта на варфарина. Според най-новите изследвания в тази груба спадат и червените боровинки.
Доказано е, че
много храни могат да повлияят на ефектите от различни лекарства в човешкото тяло. Затова е важно винаги да четем листовките на предписаните ни лекарства и да запомним, ако ни предупреждават да не консумираме определени храни или напитки, докато сме на това лечение. Ако пренебрегнем тези съвети можем дори да застрашим живота си или най-малкото да направим лекарството неефективно.
Източник:
(Mahan LK et al (2011). Krause’s Food & the Nutrition Care Process. Ed. 13. Elsevier, USA. MIMS, (2011), Vol 51, No 10, October 2011.)