zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храни и лекарства: не всичко е добра комбинация



Храни и лекарства: не всичко е добра комбинация

Някои храни и напитки съдържат потискащи агенти, които възпрепятстват или усилват въздействието на различните медикаменти.

6 април 2012, здраве.bg

... може да бъде повлияно и от други храни и вещества, които усилват антикоагуантния ефект и могат да предизвикат силно кървене.

Чесънът, лукът, хининът (добавян в някои газирани напитки), мангото и добавките с витамин Е (с по-високи дневни дози от 400 IU) могат да засилят ефекта на варфарина. Според най-новите изследвания в тази груба спадат и червените боровинки.

Доказано е, че много храни могат да повлияят на ефектите от различни лекарства в човешкото тяло. Затова е важно винаги да четем листовките на предписаните ни лекарства и да запомним, ако ни предупреждават да не консумираме определени храни или напитки, докато сме на това лечение. Ако пренебрегнем тези съвети можем дори да застрашим живота си или най-малкото да направим лекарството неефективно.

Източник:
(Mahan LK et al (2011). Krause’s Food & the Nutrition Care Process. Ed. 13. Elsevier, USA. MIMS, (2011), Vol 51, No 10, October 2011.)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    хранене и диети    лекарства    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.