Пуканките могат да са и полезни
Добре произведени, пуканките съдържат повече антиоксиданти отколкото в плодовете и зеленчуците.
30 март 2012, здраве.bg
Пуканките, когато са направени от натурално отгледана царевица и без добавяне на трансмазнини, са полезни и здравословни. Това звучи успокоително за всички, които обичат, заредени с купа пресни пуканки, да седнат пред телевизора. Ново изследване показва, че пълнозърнестото хрупкаво лакомство съдържа повече полифеноли - полезни антиоксиданти - отколкото някои плодове и зеленчуци.
Количеството полифеноли в пуканките се оказало до 300 мг в порция в сравнение с количеството от 114 г в порция сладка царевица и 160 мг в порция смес от различни плодове. Това, според авторите на изследването, се дължи на факта, че тези полезни антиоксиданти се разреждат в голямото количество вода, от което се състоят повечето плодове и зеленчуци, а в пуканките, които съдържат само 4% вода, са по-концентрирани.
В средностатистическата диета плодовете осигуряват по 255 мг полифеноли на ден, а зеленчуците – по 218 мг. Една порция пуканки може да осигури 13% от средния дневен прием на полифеноли на човек, сочат резултатите.
Защо пуканките са полезни
Нивото на полифеноли в пуканките, открито от изследването, са по-високи от очакваното. То е сходно с нивата в ядките, но е 15 пъти по-високо от тома в пълнозърнестия тортила чипс.
Изследователите също така открили, че обвивката на царевичните зърна (онази част, която ни засяда между зъбите, когато ядем пуканки) съдържа най-голяма концентрация от полезните антиоксиданти и фибри. Предупреждават ни обаче, че добавянето на масло, сол или други овкусители, пълни с калории, могат да превърнат това полезно лакомство в неприятел на здравето.
Пуканките за микровълнова не са за предпочитане
Разбира се, пуканките, приготвени без мазнина имат най-малко калории. Пуканките за микровълнова са два пъти по-калорични - около 43% от тях се състоят в мазнини.
Яденето на пуканки обаче не трябва да е извинение да не консумираме и пресни плодове и зеленчуци. В пуканките липсват витамините и другите хранителни вещества, които пресните плодове...