Петте основни хранителни групи
Какви продукти и в какви количества да консумираме всеки ден, за да извлечем максималните ползи за здравето си.
16 март 2012, здраве.bg
... А и D. Някои млечни продукти са със съдържание на много мазнини, затова е препоръчително да избираме нискомаслените разновидности.
Хората, които не пият мляко, могат да се възползват от соевите, оризовите или бадемовите му заместители. Препоръчителното количество от млечните продукти е 2-3 порции на ден.
Протеини
Месото, морските дарове, яйцата, бобовите култури и ядките са добри източници на протеини, витамини от група В, желязо и цинк. Месото е добре да се консумира умерено, защото е с високо съдържание на мазнини.
Препоръчително е да консумираме крехки меса и да махаме кожата от пилешкото, за да намалим количеството погълнати наситени мазнини. Според хранителната пирамида, от тази хранителна група е добре да ядем по 2 до 3 порции на ден.
Мазнини, масла и сладки
Последната от хранителните групи включва всички подсладители, готварски масла и други мазнини. Към нея спадат захарта, меда, изкуствените подсладители и другите натурални захари, маслото, свинската мас, зехтинът, зеленчуковото и другите видове масла. Експертите препоръчват тези храни да се консумират възможно най-малко.