Месото и кръвното налягане
Червеното месо е по-нездравословния избор в сравнение с рибата и пилешкото.
Пътеводител за любителите на месо - срещу повишеното кръвно налягане.
12 март 2012, здраве.bg
Високото кръвно налягане може да доведе до здравни усложнения от различен вид – от сърдечносъдови проблеми до удар и сърдечна недостатъчност. Кръвното налягане може да се намали, освен чрез лекарства, с някои промени в начина на живот и
диетата. Но за истинските любители на месото това се оказва не толкова лесно начинание. За щастие има начини за понижаване на кръвното и без да се отказваме от пържолата от време на време.
Някои факти за кръвното налягане
Кръвта пренася кислород, хранителни вещества и вода до мозъка и органите в цялото тяло, и извежда отпадъчните материали от него. Ако артериите се запушат, за сърцето става по-трудно да прокарва кръвта през тях. Една от причините за запушването на кръвоносните съдове е високото ниво на триглицеридите – мастни молекули и захарни молекули, слепени заедно.
Нормалното ниво на триглицеридите е около 200 мг на децилитър кръв. Колкото по-високо е нивото на триглицеридите в кръвта, толкова по-ниско е нивото на т.нар. добър (HDL)
холестерол, който помага за прочистването на артериите.
Високото ниво на триглицеридите може да е следствие от хранителен режим с твърде висока консумация на червено месо.
Крехките меса
Колкото по-крехко е месото, което ядем, толкова по-добре за артериите.
Рибата и пилешкото са по-добрият избор пред червеното месо, а любителите на свинското и телешкото трябва да се стараят да избират по-чисти пържоли вместо бекон, наденици и други по-мазни продукти.
Когато избираме месо, е добре да подбираме парчета без видима мазнина във вътрешността, а, ако има мазни участъци, те да са по края и лесно да могат да се отстранят.
Крехкото месо може да изисква марината и по-дълго време за приготвяне, докато мускулните влакна омекнат и
колагенът...