Киселини в стомаха: кои храни да избягваме
Някои подправки, плодове и напитки също могат да предизвикат киселини.
27 февруари 2012, здраве.bg
... кофеин храни като шоколад, тирамису и различните енергийни блокчета също могат да предизвикат киселини, както и напитките като кафе,
чай, газирано, енергийни напитки и горещ шоколад. Хората, които нямат проблем с умереното количество
кофеин, е добре да избягват поне напитките с най-високото му съдържание – еспресо и енергийни напитки.
Мазни храни
Ограничаването или избягването на мазните храни може да помогне да намалим честотата и тежкия характер на киселините в стомаха. Отслабването, твърдят специалистите, също помага. Тъй като консумацията на мазни храни често се свързва с лошо поддържане на теглото, избягването им ще ни осигури повече от една ползи.
Мазните и пържените храни като червено месо, чипс, бекон, наденици, пълномаслени млечни продукти, маслото и яйчните жълтъци могат да предизвикат киселини в стомаха.
Рафинирани въглехидрати
Рафинираните въглехидрати като обогатените тестени изделия, пастата, снаксовете и трапезната захар също могат да доведат до храносмилателни проблеми, включително киселини.
Храните с висок гликемичен индекс влияят негативно върху нивото на кръвната захар. Затова експертите препоръчват да ограничим рафинираните
въглехидрати и да ги заменим с храни с нисък гликемичен индекс – например пълнозърнестите продукти.