Киселини в стомаха: кои храни да избягваме
Някои подправки, плодове и напитки също могат да предизвикат киселини.
27 февруари 2012, здраве.bg
Киселините в стомаха представляват усещане за парене, което възниква в гърдите и средната част на корема. Леките случайни киселини са често срещани. Обикновено проблемът се решава с някои промени в начина на живот или, в по-тежките случаи, с лекарства, продавани без рецепта.
Хроничните киселини могат да сочат за наличието на по-сериозен проблем като гастроинтестинален рефлукс или както е прието да се използва в българския гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Макар че хората реагират по различен начин на храните, някои от тях, както и определени напитки се считат за причинители на киселини и е добре да се избягват.
Киселинни плодове и зеленчуци
Някои плодове и зеленчуци, макар и полезни, могат да предизвикат киселини в стомаха. Затова специалистите препоръчват да избягваме храни като цитрусови плодове, цитрусови сокове и доматени продукти като превенция срещу киселините.
Плодовете и зеленчуците, които могат да предизвикат симптомите, включват портокали,
грейпфрут, мандарини, лимони, ананас, лук, чушки (особено лютите), домати и доматен
сок.
Плодовите и зеленчуковите сокове също могат да предизвикат състоянието, защото са по-киселинни от целите плодове. Зеленчуците и плодовете, приготвени с пикантни подправки или мазни сосове също могат да предизвикат симптоми на стомашни киселини.
Пикантни храни
Пикантните храни често предизвикват киселини. Поради тази причина е добре да избягваме ястията, приготвени с лютиви чушки, горчица, азиатско къри, чили. Сладките
подправки като ментата също не са добър избор. Когато вечеряме навън, е препоръчително да изискваме да не подправят ястията ни или да сервират подправките отделно, за да се предпазим от киселини. Когато готвим, трябва изобщо да забравим за пикантните подправки.
Кофеинови напитки и храни
Съдържащите...