zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Видове мазнини в храните



Видове мазнини в храните

Полезните ненаситени мазнини се съдържат в голямо количество в рибата и някои видове ядки.

Най-полезни са ненаситените мазнини, а най-вредни – транс-мазнините.

здраве.bg

... кожата от пилешкото месо, мазните парчета телешко и свинско, пълномаслените мляко, масло, сирене, сметана и сладолед. Някои растителни продукти също са с високо съдържание на наситени мазнини като какаовото масло, кокоса и палмовото масло.

Транс-мазнини: най-вредния вариант

Транс-мазнините имат подобна структура като наситените мазнини и могат повишат нивата на холестерола и триглицеридите. Този вид мазнини се срещат най-често в пакетираните храни, затова е важно да четем внимателно етикетите и да избягваме продукти, за които пише, че съдържат „хидрирани или частично хидрирани масла”. Сред тези храни са маргаринът, тестените изделия, сладкишите и снаксовете, пържените храни и полуготовите продукти за приготвяне в микровълнова печка.

Избирайки най-често храни, които съдържат ненаситени мазнини, и избягвайки консумацията на транс мазнини, можем да подобрим хранителните си навици и да започнем да водим по-здравословен начин на живот.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.