7 билки, които можем да отглеждаме и вкъщи
Отглеждани у дома на прозореца, някои билки са също толкова полезни.
В саксия на балкона или в градината винаги ще имаме под ръка пресни подправки за храната си.
здраве.bg
Всички се наслаждаваме на вкусната храна - трябва да си го признаем. А супите, салатите и ястията, които ни карат да си оближем пръстите, съдържат пресни подправки и билки. Част от тях лесно можем да отглеждаме и вкъщи - за да са ни винаги подръка. Повечето от тези растения се гледат лесно и не само са вкусни, но и изглеждат красиво в саксии, независимо дали ги отглеждаме по отделно или ги комбинираме с други цветя и билки.
За да растат най-добре, повечето подправки се нуждаят от слънчева светлина поне по 4-6 часа на ден, както и от отличен дренаж. Това обаче не значи, че ни е нужна голяма градина, за да ги отглеждаме. Балкон или саксия на перваза на прозореца също ще свършат работа.
1.
Едър италиански магданоз
Едрият италиански магданоз (Petroselinum crispum) е по-вкусен и с по-плоски листа от другите сортове. Отглеждана вкъщи, тази подправка израства като голям храст и произвежда много листа.
2.
Розмарин
Друга типична за средиземноморието билка е розмаринът (Rosmarinus officinalis). Той е много подходящ като подправка за меса и зеленчуци. Благоуханните листа на
розмарина го правят добро допълнение и към букетите с цветя. Макар че, гледана вкъщи, тази подправка се среща по-често в малки саксии, може да порасне с размера на храст, ако бъде оставена да вирее свободно.
3.
Градински чай
Градинският чай (Salvia officinalis) може да достигне 60-90 см височина и 60 см ширина, ако се отглежда в домашни условия. Тази ароматна билка, освен за запарване, може да се ползва като подправка за меса, сосове и ястия със зеленчуци.
4.
Маточина
Друга известна със силния си аромат билка е маточината (Melissa officinalis). Тя се използва за чай или като добавка към вана за успокояващ ефект.
Маточината лесно расте...