Фруктозата притъпява останалите вкусове и вреди на здравето, твърди известен професор.
29 септември 2011, здраве.bg
Захарта не просто е вредна, а е истинска отрова, която нанася сериозни вреди на здравето, твърди д-р Робърт Ластиг – професор по педиатрия от Калифорнийския университет, прочул се благодарение на лекциите си в Youtube.
По думите на професора, който някои определят като един от най-добрите специалисти по въздействието на захарта върху човешкия организъм, диетите, тренировките и изчисляването на калории няма да помогнат да се справим с излишните килограми. Захарта води до това, че в комбинация със затлъстяването, се развива метаболитен синдром, покачващ съществено риска от високо кръвно (хипертония), диабет и сърдечни болести.
Причината за всички беди професорът вижда във фруктозата, която се отличава от глюкозата с повишена токсичност. Т.е. дори при малко количество калории в храната, тя вреди съществено. Освен това повечето храни, богати на захар, съдържат по-малко от полезните за човешкия организъм фибри.
В разрез със здравословния начин на живот хранителната промишленост отдавна е отчела, че хората купуват далеч по-охотно храни, съдържащи повече фруктоза. Научното обяснение на този факт е, че захарта прикрива 4 вкуса, които по принцип човек разпознава чрез рецепторите на езика си. За производителите на храни това е удобно, защото, добавяйки захар, те могат да направят всеки продукт да ни се струва вкусен. Във връзка с това професор Ластиг призовава още на държавно ниво да се приемат мерки, които да ограничат и да контролират употребата на захар в храните.