Сладоледът е полезен, особено ако го приготвим вкъщи
Той може да се превърне в здравословен източник на протеини, витамини и калций.
23 август 2011, здраве.bg
Погрешно е схващането, че сладоледът няма как да бъде част от здравословния режим на хранене.
Ако хапваме леденото изкушение в умерени количества и, особено ако го приготвим самите ние, то може да се превърне в безценен източник на витамини, протеини и калций.
Истината за ползите от сладоледа, приготвен в домашни условия, се крие в знанията за млечните продукти, които стоят в основата на здравословното хранене.
Въпреки че някои от тях се отличават с високо съдържание на мазнини, консумацията им е предвидена във всеки режим, целящ подобряване на здравето и визията.
Именно два такива продукта – млякото и сметаната – са основните съставки на сладоледа. За да бъде обаче той полезен за здравето, а не вреден за линията, може да се използват продукти, които не са източник на толкова много калории – за приготвянето на любимото лакомство със същия успех ще послужат и продукти с по-ниско съдържаниe на калории.
Независимо от калоричността, млечните продукти ще донесат на организма необходимите му витамини като А, D и В12, още калий и рибофлавин. Ако пък сладоледът, който сме си приготвили, е гарниран с яйчен крем, той става безценен източник на протеини.
В същото време, само половин чашка сладолед доставя на организма 1/6 от необходимата му дневна доза калций.
Въпреки всички тези положителни страни, мнозина заклеймяват сладоледа като вреден заради високото съдържание на захар от различни видове. Ако го приготвим обаче у дома, можем да изберем вида и количеството на захарта, които ще добавим – вместо традиционната такава, можем да овкусим млечното изкушение с пудра захар, с мед или с плодове. По този начин той ще бъде не само полезен, но и изключително вкусен.