E. Coli: да научим повече
Много малко щамове на E. Coli могат да предизвикат сериозни и дори животозастрашаващи симптоми.
Бактерията E. Coli напоследък доби нова популярност, макар да е добре позната и проучена.
здраве.bg
... с отслабена по различни причини имунна система – ХИВ, прием на лекарства срещу рак или заради трансплантация на органи – са особено уязвими.
- Предпочитания към определени храни: Рисковите храни включват неварени колбаси, непастьоризирано мляко или сок, меки сирена, произведени от сурово мляко.
- Редукция на стомаха: Хората, преминали през хирургическа интервенция за намаляване на стомаха, по-лесно се поддават на заразяване с E. Coli. Предполагаемата причина е, че в стомаха им има по-малко киселина, която е способна да убие бактерията.
Усложнения, лечение, предпазни мерки
Повечето здрави хора в зряла възраст преодоляват симптомите от E. Coli до седмица. Но най-вече при децата и по-възрастните, при излагане на някой от опасните щамове, може да се стигне до животозастрашаващо състояние, свързано с блокаж на бъбреците - хемолитично-уремичен синдром (ХУС – HUS).
За да бъде диагностицирано заразяване с E. Coli, се назначава тест, който да докаже наличие на бактерията, както и чрез посявка евентуалното освобождаване от нея на опасни токсини.
Няма специфично лечение за заразяването с E. Coli. В общите случаи препоръката е да се приемат повече течности – за да се преодолее обезводняването и умората. Медикаменти срещу диария трябва да се избягват - те забавят отделителната система, т.е. пречат на тялото да се освободи от токсините.
При възстановяване храните трябва да се добавят постепенно към диетата. В началото трябва да се предпочитат продукти с по-малко фибри, като се избягват млечните и мазните продукти. Най-добре е да се пие чиста вода, като се отбягват соковете, алкохолът и съдържащите кофеин напитки.
Общите съвети на специалистите за предпазване от зараза с
E. Coli са за изключване от диетата на необработеното месо и сурови зеленчуци, съхраняването на храните отделно една от друга, както и редовно измизане на ръцете – по възможност с топла вода и сапун.