E. Coli: да научим повече
Много малко щамове на E. Coli могат да предизвикат сериозни и дори животозастрашаващи симптоми.
Бактерията E. Coli напоследък доби нова популярност, макар да е добре позната и проучена.
здраве.bg
Ешерихия коли (Escherichia coli или най-често изписвана като E. Coli) е бактерия, която живее във вътрешните органи на хората и животните. Повечето нейни разновидности са безвредни или причиняват само кратки периоди на диария – най-вече при пътувания до развиващите се страни.
Но някои щамове на
E. Coli, един от които нашумя в медиите преди време, могат да предизвикат сериозни и дори животозастрашаващи симптоми като диария, съпроводена с кръв, абдоминални крампи, последвани от тежки увреждания в различни органи.
Най-често заразяването с E. Coli става чрез употреба на вода или храна – по-специално сурови зеленчуци и необработено на висока температура месо.
Организмът на зрелия човек обикновено се справя със заразата в рамките на седмица, но при децата и възрастните са възможни усложнения в резултат на отказ на бъбреците – състояние, познато като хемолитично-уремичен синдром (ХУС – HUS).
Симптоми
Признаците и симптомите за заразяване с E. Coli типично започват 3-4 дни след контакта с бактерията. Има обаче случаи, в които болестта се проявява още на следващия ден или над седмица след контакта.
Типичните симптоми включват:
- диария – то лека до много силна, съпроводен с отделяне на кръв;
- болки в областта на корема и свръхчувствителност в храносмилателния тракт;
- гадене и повръщане – само при някои хора.
Кога да потърсим помощ от лекар
Намесата на личния лекар или специалист е наложителна, когато:
- симптомите се появят след като е консумирана сурова храна – особено зеленчуци или месо;
- диарията е тежка, дори да не е съпроводена от отделяне на кръв (ако такава е налице, задължително посетете най-близкия лекарски кабинет или извикайте Бърза помощ!);
Причини
Измежду многото разновидности на E. Coli само няколко водят до сериозни проблеми. Обикновено тези щамове произвеждат опасен токсин, който поразява най-много тънкото черво, предизвиквайки по този начин...