zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

По-доброто усвояване на калций



По-доброто усвояване на калций

Човек абсорбира само около 30% от приетия с храната калций.

Диетата има значение за това колко калций приемаме и колко от него се усвоява.

здраве.bg

Калцият е жизненоважен за човешкия организъм минерал, който има особено важно значение за нормалното развитие на опорно-двигателната и нервната система.

За добро или лошо човек абсорбира само около 30% от приетия с храната калций. Този процент варира според вида на приеманите храни и индивидуалните особености на организма. За да се повиши абсорбцията на калций, експертите препоръчват:

Витамин D

Витамин D е основен фактор за правилното усвояване на калций. Той позволява преминаването на минерала от тънкото черво в кръвообращението, откъдето може да се използва от организма. Пониженият прием на витамин D води до нарушения в абсорбцията на калций, независимо от приеманите количества!

Количеството на витамин D в организма може да се повиши чрез прием на някои храни:

- морски продукти (сьомга, скумрия, сардини, морски дарове),
- млечни продукти,
- жълтък,
- обогатени житни продукти,
- обогатени сокове и др.

Организмът може и сам да синтезира витамин D - под влиянието на ултравиолетовите лъчи от слънчевата светлина. Затова слънчевите бани - за кратки периоди няколко пъти седмично - също са ефективен метод за набавяне на витамина.

Количество приет калций

Консумацията на твърде много калций наведнъж всъщност може да окаже негативно влияние върху усвояването му. Най-добре е да се приемат малки количества няколко пъти дневно, като най-добра абсорбция се постига при еднократни дози под 500 мг.

Хранителен режим

Организмът отделя част от калция чрез урината, изпражненията и потта. Някои други минерали, например натрият, увеличават отделянето на калций чрез урината. Приемът на повече протеини има подобен ефект.

Някои растителни храни могат да намалят количеството абсорбиран калций: спанак, сладки картофи, боб, зеле. Тези растения съдържат вещества (фитилова и оксална киселини), които се свързват с калция и блокират неговото усвояване. Затова е по-добре храните, богати на калций да се приемат отделно.

Алкохол

Приемът...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.