zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 причини да сме сънливи през деня



10 причини да сме сънливи през деня

Желанието за сън през деня невинаги е причинено от недоспиване предишната нощ.

здраве.bg

Дневната сънливост се проявява с невъзможност за задържане на вниманието през деня, липса на енергия, постоянно прозяване и несъзнателно поведение.

Това че сме сънливи през деня може да бъде опасно не само за самите нас, но и за околните – например когато сме зад волана.

Сънливостта намалява работоспособността и води по-бързо до психическа и физическа умора, придружена от болежки. Състоянието влошава способността ни да разговаряме и увеличава риско от грешки.

10 причини за прекомерна сънливост през деня:

1. С масовото навлизане на новите технологии в бита и на работното място човек все по-често не успява да си набави необходимото време за почивка, прекарвайки целия ден пред компютъра или телевизора.

2. Нарколепсията е друга водеща причина за дневната сънливост. Експертите напомнят, че тя е неврологичен проблем и често остава неразпозната. Отличава се с появата на неконтролируеми епизоди на силна нужда от сън. Тези внезапни атаки могат да се появят по всяко време на деня и при всякакво занимание.

3. Определени медикаменти – най-вече някои болкоуспокояващи, мускулни релаксанти и противоалергични лекарства могат да предизвикат също прекомерна сънливост в течение на деня. Ако имате съмнения, че това е причината, ревизирайте списъка от приеманите медикаменти и най-добре се консултирайте със своя личен лекар.

4. Хората, които наскоро са преживели физическа травма, често се оплакват от признаци на недоспиване и липса на концентрация. Хроничната депресия и умора също се свързват с това състояние. Резките промени във времето, преходните сезони са предпоставка за изостряне на проблема.

5. Хората, които се хранят недостатъчно (т.нар. недоимъчно хранене), често също стават жертва на дневната сънливост. Това, разбира се, важи и за онези, които продължително време спазват диета за отслабване, която силно ограничава някой или всички типове храни.

6. Преяждането от друга страна също може да отключи епизоди на прекомерна сънливост по време на активната...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.