Кафето: 7 за и против
Погрешно е да се смята, че кофеинът е вреден винаги и във всякакво количество.
Плюсовете и минусите на кафето като че винаги са вървели заедно.
здраве.bg
Много от нас всяка сутрин още със ставането пият по една голяма чаша кафе и започват деня си подобно Тасманийския Дявол, прелитайки из целия офис като дете, оставено да изяде колкото иска бонбони. Кафето безспорно е приятен сутрешен ритуал, от който е трудно да се откажем. А и трябва ли? Изследванията за действието на кафето, както и тези върху алкохола, стигат до различни, нерядко противоречиви, резултати. Така че, ако прочетете описаното по-долу, когато утре сутрин сядате отново с чаша кафе, ще знаете малко повече – и може би ще ви е от полза:
Плюсовете:
1. Кафето понижава риска от развиване на диабет
В преглед на 9 изследвания учени са установили, че при хората, които пият 4 до 6 чаши кафе на ден, рискът от диабет тип 2 намалява с 30% в сравнение с този при пиещите по 2 или по-малко чаши. Цифрата достигала 35% при онези от любителите на кафето, които пиели по над шест чаши на ден. И, ако вече си представяте как след такова количество тичате из офиса с изскочили очи, няма място за притеснение, поне що се отнася до тази полза. Нещо повече – и кофеиновото и безкофеиновото кафе в случая дават сходни резултати.
2. Кафето се бори със свободните радикали
Често забравяме, че кафето всъщност е растение и, както всички ядливи растения, кафеените зърна съдържат над 1000 натурални съставки - фитохимикали, които могат да помогнат за предпазване от различни болести. Много от тези фитохимикали са антиоксиданти, т.е. пазят клетките от увредата, причинявана от свободните радикали.
3. Кафето подобрява паметта и познавателните функции
Изследователи описват как участници в проучване, които всяка сутрин пиели кофеиново кафе, се представяли по-добре при тестовете, свързани със запомнянето на нова информация. Кафето може да подобри и когнитивните функции – особено с напредването на възрастта. Друго изследване е установило, че комбинирането на кафето с нещо сладко, има още по-голямо влияние. Основният извод: Комбинирането на двете субстанции...