Здравословно хранене? Забравете всичко, което знаете за диетите
Осемгодишно изследване в САЩ стигна до извода, че сандвичът с бекон и нискомасленото мляко са еднакво (не)здравословни.
здраве.bg
... показатели, който изглежда е постигнал промяна, е т.нар. “лош” (LDL) холестерол, който може да доведе до заболявания на сърцето. Жените от контролната група са имали по-високи нива на “лош” холестерол, но не дотолкова, че да увеличат значително риска от инфаркт.
Като се остави настрана това, ползата за здравето на г-жа Лакур и другите, които са се “мъчили” да намалят приема на мазнини, се явява равен на нула. И не само затова, че са имали толкова рак на гърдата или дебелото черво и сърдечно-съдови проблеми, колкото и другите, но също така... дори не са отслабнали. Фактически теглото им си останало същото. (Трябва да отбележим обаче, че намаляването на талията и ханша не е било поставено за цел на изследването).
Д-р Мансън е сред тези, които предупреждават да не се чете между редовете на разочароващите резултати от изследването. “Тези резултати не предполагат, че хората получават карт-бланш да се тъпчат с мазнини, без да има негативен ефект върху здравето им”, настоява тя. С други думи: не изхвърляйте засега книгите си за здравословно хранене.
Част от проблема с изследването може да бъде фактът, че жените, които трябвало да намалят приема на мазнини до 20%, не са се справили особено добре. Всъщност, към шестата година, те са се “подхлъзнали” до 27% прием на мазнини. Контролната група била на 35% мазнини в началото на изследването и стигнала до 37% към края му. Разликата в приема на мазнини между двете групи не се оказала, в крайна сметка, толкова голяма, колкото се надявали учените.
Освен това съществува сложният проблем за “лошите мазнини” срещу “добрите мазнини”. Това е сфера от науката за здравословното хранене, която е била още в детството си, когато е започнало изследването, докато днес повечето експерти по хранене смятат, че това, което наистина трябва да избягваме са пържените и обработени храни, които са пълни с наситени и транс мазнини.
Мазнините от ядки, риба и зехтинът, ни казват сега диетолозите, могат дори да са полезни. Оттук идва и промотираната...