Диетичен ли е наистина диетичния хляб у нас
Опит за отговор на въпроса правят от Асоциация Активни потребители.
vesti.bg
още новини от vesti.bg
... , като се има предвид, че хлябът допринася за 1/3 от консумацията й. Етикетите на хляба обаче дават малко насоки в това отношение, тъй като
производителите не се задължени да изписват количеството сол върху тях.
Тестовете на потребителските организации в Европа показват, че количеството сол в хляба в съответните страни е било чувствително намалено през последните години в резултат на настойчивите им кампании.
Голяма част от производителите изписват върху етикетите си и че фирмите им са сертифицирани по ISO - напр. 9001:2000. От "Активни потребители" подчертават, че това не е сертификация за качество на продуктите, а на производствения процес и вътрешно фирмената организация.
Според експертите поставянето на такива надписи не е разрешено дори от самия стандарт, защото създава подвеждащо впечатление у потребителите.