zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диетичен ли е наистина диетичния хляб у нас



Диетичен ли е наистина диетичния хляб у нас

Опит за отговор на въпроса правят от Асоциация Активни потребители.

vesti.bg
още новини от vesti.bg


Диетичните хлябове не са диетични, а тези за диабетици са с най-много захари, твърдят от асоциация "Активни потребители".

Калоричната стойност, съдържанието на фибри, сол и захари, обявени на опаковките на популярни марки диетични хлябове, не съответстват на реалното съдържание на продуктите, показват проведени от асоциацията тестове.

Анализите на 12 марки диетичен хляб са извършени в специализирана лаборатория във Варна.

Според резултатите обявените енергийни стойности върху етикетите на всички от тях са по-ниски от реално установените, а разликата между белите и "черните" хлябове (типови, ръжени, пълнозърнести и т.н.) не е голяма.

За много потребители със здравословни проблеми или на специална диета обаче е изключително важно да знаят точните калории и състава на консумираната от тях храна.

От асоциацията отбелязват, че важният показател за диетичното хранене е съдържанието на влакнини (фибри), и определят като "мит" убеждението, че от "тъмните" хлябове се отслабва, тъй като съдържат по-малко калории.

Лабораторните тестове разкриват и занижено съдържание на фибри при въпросните хлябове, не само в сравнение с обявеното на етикета, но и спрямо европейските стандарти.

В анализираните продукти средното количество фибри е 1,02 г на 100 г хляб, докато при проведен подобен тест в Холандия е установено съотношение е 5,1:100 г, т.е. близо пет пъти по-високо.

Българският хляб с най-високо установено съдържание на влакнини съдържа 3,18% фибри, което е доста по-малко от обявеното на етикета.

Лабораторните анализи са отчели и високо съдържание на остатъчна пепел в продуктите, което според специалистите може да се обясни с влагането на много сол и други добавки (например утайка от кафе), които обикновено целят да подобрят естетическия вид на хляба.

Без никаква логика, най-високо съдържание на захари в теста е установено в хляб с надпис "за диабетици".

Препоръчителното количество сол не трябва да надвишава повече от 6 г на ден...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.