10 трудни за смилане храни
здраве.bg
... непоносимост към лактозата, изяждането на половин килограм сладолед наведнъж пак може да създаде стомашни проблеми. Причината за това е че като цяло всички мазнини остават в стомаха по-дълго време преди да бъдат усвоени.
Броколи и сурово зеле
Тези богати на фибри зеленчуци са особено здравословни, но са известни и с възможното натрупване на газове в червата. За щастие решението на този проблем е лесно. Гответе ги или ги бланширайте леко и това ще деактивира сярата, която е причина за образуването на газовете.
Бобови култури
Едва ли има по-типичен пример за храни, които стомашен дистрес. Ензимът, необходим за разлагането на бобовите култури, се намира в стомашните бактерии на човешкия организъм. И, ако не ядете редовно боб, може да нямате достатъчно от този ензим, за да храносмелите лесно. Резултатът е газове и подуване. Варенето е от полза – допълнителните течности ще помогнат за смилането на голямото количество фибри, съдържащо се в боба, а колкото по-добре сварен е бобът, толкова по-бързо ще се разгради. Постепенното увеличаване на консумацията на бобови култури пък помага на тялото да привикне и да увеличи производството на ензима, необходим за разграждането им.
Дъвка без захар
Сорбитолът, съставка в много от дъвките и бонбоните без захар, също може да предизвика неприятно натрупване на газове в червата. Проверявайте етикетите и опитайте да си намерите нещо, което съдържат по-малко сорбитол - количеството също е от значение - повечето хора могат да се справят с 2-3 грама без проблем, но, ако продуктът съдържа 10 или повече грама, неизбежно ще затрудни храносмилането.(а)
още за правилното хранене и диетите