zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кафе!



Кафе!

фото: sxc.hu

Потенциалните ползи и рискове продължават да са спорни.

здраве.bg

Обожавате вкуса на кафе рано сутрин, но знаете ли достатъчно за ефектите му върху здравето? Защото се пише много и какво ли не, като мненията достигат двете крайности...

Напоследък все по-нарастваща група от проучвания показва, че в сравнение с останалите, тези, които пият редовно кафе, са:
- по-малко застрашени от диабет тип 2, болест на Паркинсон и деменция;
- с по-малък риск да развият определени видове рак, сърдечна аритмия и инфаркт.

Въпреки това все още не може да се счита за доказано, че кафето да предпазва от появата и развитието на тези заболявания. Защо?

Едно обяснение на това на пръв поглед несъответствие разглежда подхода на учените в проучването на ефектите на кафето. Обичайно не се налага участващите в изследванията хора да започнат или спрат употребата на кафе. Вместо това те отговарят на въпроса дали го пият редовно или не. Затова и тези проучвания не могат да покажат кое е първопричината и кое е следствието. Възможно е страстните любители на кафе да имат други преимущества пред останалите - като например да спазват по-добър хранителен режим, да спортуват често или просто да имат по-добри гени.

Ето защо според мнозина не съществуват солидни доказателства за ползите от пиенето на кафе. Дори напротив – понякога с него трябва да се внимава, съветват други изследвания.

Ако дневната ви доза е повече от 2-3 чаши кафе на ден, вероятно бихте искали да знаете как точно влияе топлата напитка върху здравословното ви състояние.

Диабет тип 2

Връзката между диабета тип 2 и кафето е многократно изследвана. Повечето от авторитетните и достатъчно мащабни проучвания по този въпрос показват, че консумацията на кафе помага за предпазването от захарен диабет. Има доказателства, че и безкофеиновото кафе действа по същия начин.

Така например хората, които пият повече от 4-5 чаши кафе на ден, понижават риска си с 35% отколкото пиещите само 1-2...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.