Храни и лекарства, които не бива да се смесват
здраве.bg
... лекарства от групата на моноаминооксидазни (МАО) инхибитори (Золофт, Прозак и др.). Тези лекарства се използват в лечението на
депресията и паническите разстройства и взаимодействат с храни, богати на тирамин, каквито са отлежалите сирена или ферментиралите храни. Комбинацията им може да повиши кръвното налягане до опасни стойности. Други, съдържащи тирамин храни и напитки, включват соевият сос, тофу, алкохол, авокадо, банани, кофеин, женско биле, стафиди.
Антикоагуланти / рибено масло и спанак
Някои храни намаляват ефективността на антикоагулантите, докато други удължават времето за съсирване на кръвта и увеличават риска от спонтанно кървене. Рибеното масло например е здравословна храна за сърцето, но то действа като слаб антикоагулант и потенцира действието на лекарствата. От друга страна храни като някои зеленчуци и храни, съдържащи витамин K, могат да увеличат кръвосъсирването. Затова ограничете спанака, броколите, къдравото и брюкселското зеле.
Статини / сок от грейпфрут и червени портокали
Ако приемате медикаменти за понижаване на холестерола (статини), заменете грейпфрутите и портокалите (вкл. сока от тях) с други плодове, особено в сутрешната си закуска. Консумацията на тези плодове предизвиква натрупване на статини в организма и съответно увеличава тяхната концентрация в кръвта и времето на действието им. В резултат на това взаимодействие, макар и в редки случаи, може да се стигне до увреди на черния дроб, бъбреците и мускулатурата.
ACE инхибитори / заместители на готварската сол
Ако контролирате кръвното си с помощта на ACE инхибитори, може би използвате и т.нар. диетична сол, т.е. Такава в която част от натрия е заменен с калий. Проблемът, който може да възникне, е че ACE инхибиторите могат също да причинят задръжка на калий в организма. По този начин комбинацията може да доведе до животозастрашаващи аритмии.
Всяко лекарство / алкохол
Алкохолът променя разграждането на лекарствата в организма. Той може да...