Солта в храните – изненада с много натрий
Употребата на малко сол все още не значи и употреба на малко натрий.
Немалко храни съдържат сол без дори да подозираме.
здраве.bg
... торта или плодова салата.
Как да изберем ресторанта, когато мислим за количеството натрий:
- Попитайте как е приготвена храната.
- Изберете място, където храната се приготвя след поръчването й.
- Помолете ястието да бъде приготвено без каквато и да е сол в него.
Внимавайте особено в заведенията за бързо хранене! Ето няколко съвета, когато хапвате на крак:
- Не слагайте сосове, сирене, подправки и сол в храната.
- Не преяждайте – може би и детската част от менюто ще ви е достатъчна.
- През остатъка от деня яжте само храни с много ниско съдържание на натрий.
- Поискайте (ако не е изложен) списъкът с данните за продуктите, които са използвани.
Кой трябва да внимава най-много с количеството натрий
Обикновено пониженият прием на натрий помага за понижаването на кръвното налягане и на риска от сърдечни заболявания. Съответно при хората с високо кръвно, които консумират храни с високо съдържание на натрий/сол, има повишен риск от сърдечни и бъбречни заболявания.(а)