10 храни, които се борят с възпаленията
Наистина има храни, които успяват да се борят с огнищата на възпаления в организма ни.
здраве.bg
... ще е по-скъпо, но ако го намерите, си заслужава. Препоръчва се, ако сте избрали телешко/говеждо, то да не е повече от 500 г на седмица. В противен случай е доказано, че нараства рискът от рак на дебелото черво. 2 порции на седмица са напълно достатъчни, а и ще освободите място в чинията си и за други полезни храни.
3. Мазна риба
Препоръката на диетолозите и на специалистите по сърдечни заболявания е да се яде богата на омега-3 мастни киселини мазна риба поне два пъти седмично, защото това понижава риска от внезапна сърдечна смърт и натрупването на артериална плака.
Поправка в диетата: Изберете сьомга, риба тон, херинга, сардини или скумрия. Особено бременните жени все пак трябва да избягват кралската скумрия заради високото съдържание на живак в повечето случаи.
4. Ядки
Дълго време ядките са били свързвани с понижаване на риска от коронарни сърдечни заболявания. Изследване от 2005 г. е установило, че хората, които ядат много ядки и семена, имат най-ниски нива на възпалителни маркери в кръвта си. Високото съдържание на аминокиселината аргинин се сочи като евентуално обяснение за този успокояващия възпалението ефект на ядките.
Поправка в диетата: Хапвайте между храненията малко орехи, фъстъци или бадеми. Но се ограничавайте до 30-ина грама, за да не прекалите с калориите.
5. Какао
Редица експерименти показват, че какаото понижава риска от сърдечни заболявания, като понижава нивото на възпалителните маркери в кръвта, подобрява кръвотока и понижава нивата на липидите.
Полезната съставка с голяма концентрация в какаото, са флавоноидите, които доказано намаляват възпаленията и препятстват съсирването на кръвта.
Поправка в диетата: Насладете се на една или две чаши горещо какао (но направено от истинско какао и обезмаслено или нискомаслено мляко - за да ограничите калориите и наситените мазнини). И не мислете, че парченце шоколад има същата полза за здравето – особено ако шоколадът не е натурален, той обичайно е с високо съдържание...