До Коледа - 40 дни пости! Кога има смисъл?
Коледния пост: e от полза, ако устоите на изкушенията - и на тялото, и на духа.
здраве.bg
... мускул. При отказа от храна, освен възникването на недостиг на витамини и други важни хранителни вещества, се включва и процесът на изразходване на вътрешните резерви. Но за съжаление се изразходва повече не запасът от мазнини, а мускулната тъкан.
Все пак Мюлер подчертава, че при хората, които редовно спазват постите, не се наблюдават вредни промени, и обяснява факта с това, че е налице постепенно свикване с продължителния отказ от определена храна.
За наше щастие,
плодовете и зеленчуците винаги са заемали достойно место на трапезата на българина. Нашият организъм е ориентиран на 70% към употребата на растителна храна, и само на 30% - към животинска. Прекомерното изобилие на месо в диетата води до пренасищане на тялото с продуктите на разпада на белтъчините. Често в резултат на това се стига до ленивост на червата и запек. Освен това месните ястия съдържат и много сол, която оказва негативно влияние на ставите и кръвоносните съдове.
Повечето зеленчуци се отнасят към диетичните продукти, които способстват за преработването и усвояването на белтъчините, мазнините и въглехидратите, а притежават също профилактично действие, като повишават съпротивителните сили на организма към различни инфекции.
Доказано е, че употребата на растителна храна понижава риска от възникването на сърдечно-съдови заболявания, които често са свързани с повишаването на нивото на холестерола в кръвта. Организмът се пренастройва към употребата на вътрешните запаси от мазнини, а вредните продукти от обмяната на веществата активно извежда.
Трапезата по време на пости не трябва да бъде еднозначен и почти мрачен подбор на ястия.
Плодовете и зеленчуците съдържат органични киселини, етерни масла и фитонциди, които придават на ястията неповторим и приятен вкус и аромат. Тези вещества стимулират секрецията на жлезите и подобряват храносмилането.
Пресните и прясно замразените плодове и зеленчуци са отлична нискокалорична храна, богата на
целулоза - прекрасен източник...