Захарта: сладък живот или „бяла смърт”
Глюкозата предпазва черния дроб от токсини и стимулира мозъка, но злоупотребата със захар качва килограмите.
здраве.bg
Не само солта, но и захарта е наречена “бялата смърт” - тъй като се смята, че злоупотребата с всяка от тях води до редица здравословни проблеми.
Полезна ли е захарта или по-добре да липсва от менюто? Познаването на свойствата й ще помогне на човек да се ориентира - да си подслажда ли живота, как и с какво!
Захарта (или захарозата) се отнася към въглехидратите, които осигуряват на организма енергия. В храносмилателния тракт захарозата се разгражда на глюкоза и фруктоза, които постъпват в кръвта. Глюкозата е не само източник на енергия - тя предпазва черния дроб от токсините, стимулира работата на мозъка, храносмилателния тракт, нервната и сърдечно-съдовата система. Именно затова при някои заболявания интравенозно се използва разтвор на глюкоза.
В същото време в процеса на разграждане се отделя инсулин. Ако изядем нещо сладко, усещаме прилив на енергия. След това нивото на захарта в кръвта спада под влиянието на инсулина и се появява умора, а настроението се влошава.
Ако организмът получи твърде много захар, тя се превръща в мазнини. Доста от по-възрастните хора обичат сладките продукти, но забравят (или не знаят), че на тази възраст наднорменото количество захар особено лесно води до повишаване на холестерола. В резултат се появяват сърдечно-съдови проблеми, свързани с нарушенията в обмена на инсулин.
По медицински данни наднорменото количество захар може да наруши и хормоналния фон, да повлияе отрицателно на зрението, стомаха, бъбреците и дихателните органи.
Потребността от въглехидрати за човек на средна възраст е около 400-500 г дневно, а в напреднала – със 100 грама по-малко. При това въглехидрати има не само в захарта, но и в скорбялата. Затова ако ядем картофи или макарони, подсладеният чай с кроасан или бонбоните са напълно излишни.
Освен това захарта, която обичайно приемаме, е с изкуствен произход. При нейната обработка се филтрират част от полезните й елементи. Затова захарта се усвоява лошо от организма и отнема от тялото...