zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 лесни начина да намалите риска от рак



5 лесни начина да намалите риска от рак

здраве.bg

Когато ядем здравословна храна и всеки ден се движим достатъчно (без да е нужно да спортуваме специално или да ходим на фитнес, ние вече намаляваме риска от рак с около една трета, смята Мишел Форман – професор-епидемиолог, цитарана от АМИ-ТАСС. Преобразувано в цифри това означава около 60 хиляди души годишно да избягват опасното заболяване само благодарение на тези прости мерки.

Обобщавайки препоръките на специалистите за предпазване от рака, Форман формулира 5 достъпни за всеки полезни навика:

1. Редовни физически упражнения

Форман препоръчва да прекарваме в спортната зала или басейна поне по 30 минути на ден, не по-малко от 5 пъти седмично (или по час разходка всеки ден). Съветът важи еднакво и за възрастните и за децата.

2. Яжте повече плодове и зеленчуци

В тях се съдържат много витамини, минерали и фибри, които са ефективни за профилактика на рака. Освен антиканцерогенния ефект такава диета има и положително влияние върху теглото. Не бива обаче да се забравя, че и тя изисква разнообразие и достатъчно количество – поне 5-6 порции на ден.

3. Избягвайте цигарите

Пушенето доказано е един от главните фактори за драстичното увеличаване наслучаите на рак в последните години. Отказването на цигарите има и икономически ефект – спестените пари могат да се използват за карта за фитнес и здравословна храна.

4. Не стойте дълго на слънце

Онколозите прогнозират, че въпреки нарастващата информираност на хората за вредата от дълго пребиваване на слънце случаите на рак на кожата ще продължат да нарастват. Липсата на защита от ултравиолетовата радиация е причина №1 за това.
Средствата за слънцезащита все още се възприемат от много хора като излишни и твърде скъпи. За това допринася и търговската политика на производителите, които предлагат на пазара средства с по-висок SPF фактор на доста по-висока цена. Истината е, че например лосион с SPF 15 поглъща до около 93% от слънчевите лъчи, а такъв с SPF 70 – 98%.

Скъпото не е задължително...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.