Кой е най-добрият антиоксидант?!
10 възможни отговора - според индивидуалните ни особености.
здраве.bg
... с рака. Тази храна е богата още на кверцетин, който подпомага превенцията от рак и поддържането на нормално кръвно налягане. Кварцетинът се съдържа още в червения лук, червеното грозде, доматите, чушките, цитрусовите плодове.
Бадемите, растителните мазнини, пшеничните зародиши, житото и соята съдържат значителни количества витамин Е.
Богати на ликопен храни като домати, папая, диня, праскови и розови грейпфрути поддържат доброто състояние на простатата при мъжа.
Други антиоксиданти като лутеинът и зеаксантинът, съдържащи се най-вече в зеленолистните зеленчуци като спанак и зеле, са важни за доброто състояние на зрителния апарат, а семената и екстрактът от грозде подобряват системното кръвообръщение.
4. Има ли полза от кремовете и козметиката, които съдържат антиоксиданти? Имат ли те предимства пред антиоксидантите, които консумираме с храната?
Защитата на кожата трябва да се осъществява както отвън, така и отвътре. Ето защо едновременният прием на
антиоксиданти от храната и прилагането на антиоксидантни кремове е много ефикасна комбинация.
Антоксидантите, извлечени от плодове и други хранителни продукти, могат да намалят негативните кожни промени, причинени от слънцето и замърсяването на околната среда. Както растенията произвеждат каротеноиди, за да абсорбират вредните слънчеви лъчи, така и човек си ги набавя чрез храната и козметиката, за да се предпазва от опасните въздействия.
Антиоксидантите, приети чрез храната, могат да изпълняват особено важна роля при защита на новообразуваната кожа.
5. Кои храни осигуряват най-големи количества антиоксиданти?
Ягодите са един от най-добрите източници на антиоксиданти. Те са много богати на витамин C. Също така подпомагат образуването на колаген – ключов елемент на здравата кожа, и на фолиева киселина, която подобрява кръвообръщението и намалява риска от дефекти при новородени.
Друг отличен източник е кивито, което съдържа значителни...