25 храни, които наистина се борят с болестите
Краставиците са богати на вода и бедни на калории зеленчуци, които обаче засищат глада за дълго време.
здраве.bg
... смески. Те са изключително богати на омега-3 и, поради това намаляват възпалението, считано за причина за възникването на мигрена.
2. Фасулът е богат на магнезий, а дефицит на този минерал се свързва със състоянието на мигрена.
3. Прясното мляко съдържа значителни количества рибофлавин, витамин от B групата, който играе съществена роля в продукцията на енергия на клетъчно ниво. Липсата на клетъчна енергия се смята за причина, която отключва мигената.
4. Лененото семе е добър източник на есенциалните омега-3 мастни киселини, които намаляват възпалението.
5. Спанакът е зеленолистно растение, което е отличен източник на магнезий.
Артрит
1. Червените чушки са богати на витамин C като много други разноцветни зеленчуци. Витамин C е отговорен за поддържане на доброто състояние на колагена – главна съставка на хрущялната тъкан.
2. Морковите съдържат бета-каротен, който е мощен антиоксидант.
3. Ягодите, малините и боровинките са богати на антоцианидини (антоциани), които представляват антиоксиданти. Освен това тези храни намаляват възпалението.
4. Портокалите са добър източник на витамин C и бета-криптоксантин, които са хранителни състовки, намаляващи риска от появата на възпалителни процеси като ревматоидния артрит. Те могат да забавят неговия прогрес и да намалят болката.
5. Тиквата е богата на ценните бета-криптоксантин и бета-каротен
Спазването на определения хранителния режим и яденето на здравословни храни може да бъде трудна задача, особено ако е необходимо да пожертвате консумацията на храни, които харесвате и сте свикнали да ядете. Но специалисти твърдят, че веднага, щом забележите разликата в това как се чувствате, вие ще продължите да спазвате здравословен начин на живот.(а)