Умереното хранене подобрява паметта
3 февруари 2009, здраве.bg
Никой не се чувства добре след преяждане или прекомерна консумация на пържена и мазна храна. Тази истина е известна не само на диетолозите, но и на всички, които са я изпробвали върху собствения си стомах и съответно са усетили негативните последствия върху собствената си фигурата.
“По-малкото количество храна не просто подобрява физическото състояние - в напреднала възраст то дори подобрява паметта”, твърдят изследователи от университета в немския град Мюнстер.
Проведените от тях опити са показали, че ограничението в количеството приемани калории удължава живота и повишава познавателните им способности.
На следващия етап от своето изследване немските специалисти са наблюдавали група пациенти на възраст около 60 години с наднормено тегло (което все още не е достигнало границите на затлъстяването) като са намалили с 30% дневното количество на употребяваните от тях калории. След три месеца 20% от пациентите са показали по-добри когнитивни способности по отношение на изпълняването на логически задачи и запаметяване.
Учените, цитирани от Ройтерс, смятат, че положителните резултати могат да обяснят с понижаването на нивото на глюкозата и инсулина в кръвта, което способства за подобряването на функциите на главния мозък и нервната система.(а)