В крайна сметка полезно или вредно е кафето...
(фото: sxc.hu)
Науката все още събира доказателства и “за” и “против”.
2 февруари 2009, здраве.bg
... , показват редица изследвания.
Но в случая се оказва вярна максимата “всяко зло за добро!”. Кафето защитава от рак по-добре хората с бавен фермент.
Затова: поне засега окончателен извод полезно или вредно е кафето, не може да бъде направен. Все пак доста неща са ясни.
Така например,
хората със слаб фермент е добре да знаят, че:
• умерената употреба на 200-300 мг кофеин дневно (2-3 чаши кафе) увеличава риска от инфаркт (по-често лек);
• хората под 58 г., които изпиват не по-малко от 4 чаши кафе дневно са с 4 пъти по-голям риск от инфаркт в сравнение с тези, които пият по 1 чаша дневно;
• жените, които изпиват по 2-3 чаши кафе дневно, са с повишен риск от аборт и безплодие.
При
хората с бърз фермент дори употребата на 4 и повече чаши кафе дневно не увеличава риска от тези състояния.
Доказано е също, че кафето съдържа антиоксиданти, които защитават организма от сърдечните заболявания, рака и стареенето. В някои части на света, където кафето е много популярно, именно то се оказва главен източник на антиоксиданти в храненето им – с него те получават почти 1/3 от тези полезни вещества.(а)