zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

При високо кръвно - по-малко натрий, повече калий...



При високо кръвно - по-малко натрий, повече калий...

19 януари 2009, здраве.bg

Наднорменото количество натрий и недостигът на калий в храната увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания, твърдят американски специалисти от Националния институт за изследване на сърцето, белите дробове и кръвта (National Heart, Lung, and Blood Institute - NHLBI), които са изследвали почти 3000 души с диагностицирана хипертония.

“За да запазите здравето на сърцето си е необходимо максимално да ограничите употребата на сол и да приемате продукти, богати на калий”, съветват лекарите, цитирани от Би Би Си.

Този микроелемент се съдържа в най-голямо количество в цитрусовите плодове, млякото, броколито, бобовите растения, зеленчуците със зелен цвят и бананите.

Американските специалисти са установили, че за хората с високо ниво на артериално налягане всяка единица от увеличаването на съотношението на натрия към калия в организма е свързана с 24% вероятност от нарушения в сърдечно-съдовата система.

“Въпреки че калият и натрият си приличат по функционалните си свойства, първият е много по-важен за работата на сърдечния мускул. Калият регулира кръвното налягане и го поддържа в норма, а също така нормализира сърдечния ритъм”, поясняват кардиолозите.

повече за хипертонията

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.