Полезните храни: какво и защо да ядем
Ябълките са особено полезни за подобряване на храносмилането.
dieti.info
Всеки човек дели храните на любими и такива, които избягва. И обикновено не се замисляме дали те съдържат необходимите за организма елементи. Много храни, богати на витамини и други полезни вещества, могат да бъдат прекрасни природни алтернативи на средствата за засилване на
имунитета и предпазването от различни заболявания.
Например - за нормализиране на храносмилането е препоръчително да се употребяват ябълки, банани, сливи и картофи. Ако често имате проблеми, свързани с храносмилателната система, задължително трябва поне веднъж дневно да приемате течна храна и да пиете чай от мента или лайка.
Сърдечно-съдовите заболявания се предотвратяват с помощта на портокалите,
грейпфрута, чесъна, морковите и бобовите растения. Какаото, шоколадът и сьомгата намаляват т.нар. “лош” (LDL) холестерол от организма. Соковете от портокал и грейпфрут, а също така и чесънът, добавен към салатата, спомагат за понижаване на кръвното налягане.
Върху опорно-двигателната система положително влияе лимонът – той укрепва съединителната тъкан и костите.
Лимонът и
зехтинът защитават организма от инфекции. Ягодите намаляват вредното действие на вирусите, а киселото мляко и чесънът поддържат имунитета.
Портокалите и сладкият пипер отслабват астматичните прояви.
Карфиолът способства за намаляване на теглото, защото много успешно спомага за извеждане на шлаката от организма.
Морковите, боровинките и зеленият чай подобряват зрението. Морковите са прекрасен антиоксидант, който предпазва организма от негативното въздействие на околната среда.
Лукът и цитрусовите плодове ще подобрят състоянието при
настинка.
Чаят, кафето и ментата са добри обезболяващи средства.
Алкохолното натравяне ще премахнат кафето с лимон, портокаловият...