Разделното хранене: плюсове и минуси
dieti.info
четете още в dieti.info
Теорията за разделното хранене се основата на факта, че твърде сложните и разнообразни ястия се усвояват по-трудно. Затова то представлява всъщност една облекчена диета, насочена към намаляване на теглото благодарение на правилното и балансирано разпределение на хранителните продукти.
Основният принцип на разделното хранене е по време на един прием на храна да се изключва съчетаването на въглехидрати и белтъчини/
протеини. За комбинирането на останалите хранителни вещества няма ограничения.
Принципите на разделното хранене са създадени в средата на миналия век в САЩ и получават широко разпространение най-вече благодарение на холивудските звезди.
Привържениците на този тип хранене смятат, че то е оптимален начин за привикване на организма към по-малко обилна храна и за премахване на наднормените килограми без прекалено големи ограничения.
Много диетолози са против тази диета, тъй като поради липсата на разнообразно меню храненето трудно може да е пълноценно и балансирано.
Според тях, разделното хранене може да доведе до недостиг на хранителни вещества в организма (преди всичко на желязо и
витамини) и да предизвика нарушения в обмяната на веществата (главно при по-възрастните хора и децата).
Под разделно хранене се разбира не само режимът, предполагащ употребата само на един тип продукти, но и диетата, в която разделянето на храната може да става по различен начин.
Еднотипната храна може да се обедини в едно приемане на храна или да се разпредели по определени дни и седмици. Ефективността на разделното хранене зависи от неговата специфика.
При правилно прилагане на изискванията може да се постигнат поне два положителни резултата:
1. Ще се избавите от необходимостта да претегляте продуктите и да контролирате тяхното количество (както при спазването на други диети).
2. При постъпването на един тип продукти...