30-те най-полезни храни
или опит за рейтинг на най-здравословните продукти.
dieti.info
... глава чесън съдържа 4 калории, 0 г мазнини и 0 г въглехидрати.
18. Лобода
Половин чаша лобода съдържа 5 г белтъчини, желязо, рибофлавин (витамин В2) и магнезий, 5 г въглехидрати и 5 г мазнини.
Съвет: добавяйте лобода в супите, за да увеличите количеството на белтъчините. Предварително измивайте добре листата, за да предпазите супата от горчив вкус.
19. Пшеничен зародиш
1 с. л. съдържа 7% от всекидневно необходимото количество магнезий, който предпазва от мускулни спазми и има отношение към сърдечната дейност. Пшеницата е богат източник на витамин Е.
В 1 с. л. се съдържат 27 калории, 1 г въглехидрати и 0 г мазнини.
Съвет: добавяйте пшеничен зародиш към киселото мляко и плодовете.
20. Леща
Съдържа изофлавони, които намаляват риска от рак, както и целулоза, която способства за здравето на сърцето. В половин порция леща се съдържат 115 калории, 8 г целулоза, 9 г белтъчини и 0 г мазнини.
Изофлавоните се запазват и след температурна обработка.
Съвет: лещата е подходяща, ако целите хранене, богато на протеини.
21. Орехи
Изследвания показват, че орехите и другите ядки, съдържащи само ненаситени мазнини, могат да понижат с до 20% риска от сърдечни заболявания. Една унция съдържа 166 калории, 17 г мазнини и 2 г целулоза.
Съвет: носете по едно пакетче орехи в чантата или джоба си, за да се подкрепите с белтъчини след работа или да залъжете глада си преди вечеря.
22. Шарен боб
В половин порция боб се съдържат 25% от необходимата за организма дневна доза фолати (фолиева киселина), които намаляват риска от сърдечни заболявания и вродени аномалии.
Половин порция съдържа 103 калории, 1 г мазнини и 6 г целулоза.
23. Ориз
Много хора избягват употребата на въглехидрати, смятайки, че пълнеят от тях. Въглехидратите са важни за поддържането на енергийното ниво. В кафявия ориз и хляба се съдържат много влакна, които помагат за намаляване нивото на холестерола и риска от сърдечно-съдови заболявания, рак на дебелото...