30-те най-полезни храни
или опит за рейтинг на най-здравословните продукти.
dieti.info
... за понижаване на кръвното налягане и добрата работа на сърцето. В половин пъпеш се съдържат 97 калории, 1 г мазнини и 2 г въглехидрати.
6. Домати
Доматите са най-богати на ликопен – един от най-силните каротиноиди, които действат като антиоксиданти. Доматите намаляват риска от заболявания на пикочния мехур, стомаха и според някои изчисления понижават с до 50% вероятността от развитието на рак на дебелото черво. Един домат съдържа 26 калории и 1 г въглехидрати. В него няма никакви мазнини.
Съвет: Добавяйте към доматите зехтин. Ликопенът се усвоява по-добре с малко мазнини.
7. Стафиди
Те са отличен източник на желязо, което помага за пренасянето на кислорода към тъканите. Половин чаша стафиди съдържат 218 калории, 3 г въглехидрати и никакви мазнини.
Съвет: добавяйте стафиди към овесените ядки.
8. Смокини
Смокините са богати на калий и въглехидрати. Те съдържат и витамин В6 който е отговорен за производството на серотонин – “хормона на удоволствието”, а също така способстват за понижаването на съдържанието на холестерол. Една смокиня съдържа 37-48 калории, 2 г въглехидрати и 0 мазнини.
9. Лимони
Съдържат голямо количество витамин С – доказано един от най-добрите антиоксиданти. В тях има много малко калории и никакви мазнини и въглехидрати.
Съвет: добавяйте лимон вместо оцет към салатата.
10. Банан
В един банан се съдържат 467 г калий, който е от особено значение за здравето на мускулите и сърцето. Плодът намалява кръвното налягане и е източник на влакна - фибри, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания. Бананите неутрализират киселинната среда и затова са особено полезни за лечението на киселини в стомаха.
11. Лук
Той е богат на един от най-силните флавоноиди – куерцитин. Изследвания показват, че лукът намалява вероятността от развитието на рак. В една чашка лук се съдържат 61 калории, 3 г въглехидрати и 0 мазнини.
Съвет: особено полезен е нарязаният лук. За да избегнете дразненето на очите...