10 важни изисквания към козметиката
Ако сте имали алергична реакция дори еднократно, избирайте козметика особено внимателно.
Алергичните реакции предполагат повишено внимание при избора.
здраве.bg
Всеки, който е изпитвал на собствен гръб последиците от алергична реакция, знае колко внимателно трябва да се подхожда и към храна и към козметика. “Отключването” на някоя реакция може да стане съвсем внезапно и да доведе до непредвидими поражения. Затова:
1. Оставете професионалната козметика на професионалистите. Тя съдържа по-значителни количества активни вещества, които трябва да се използват внимателно, по предписание и под наблюдението на специалист.
2. Поради високата концентрация на потенциални алергени, избягвайте грима с ярки оттенъци, а също така прекалено трайните средства.
3. Не си купувайте продукти от нови серии без да ги тествате върху малък участък от кожата. Козметиката за тяло можете да тествате в гънката на лакътя, а за лице – зад ухото. За съжаление по този начин не можете да проверите червилото и спиралата - затова може да се възползвате от предложената ви мостра.
4. В никакъв случай не използвайте козметика с изтекъл срок на годност. Ако тя е засъхнала, втвърдила се е или е променила цвета и аромата си, изхвърлете я.
5. Не загребвайте от крема с ръка (за да не разнасяте бактериите и мръсотията), а използвайте еднократни тампони за грим.
6. Старайте са да използвате козметика от една и съща марка. Реакцията от смесването на разнородни средства е непредвидима.
7. Въздържайте се от употребата на средства с високо съдържание на спирт. Те изсушават и раздразват кожата, т.е. облекчават попадането на алергени в нея.
8. Някои парфюми могат да предизвикат повишена фоточувствителност и затова тяхната употреба не е препоръчително преди плаж или солариум.
9. Козметиката за тяло не трябва да се използва за лице (още по-малко за нанасяне върху клепачите). Опитвайте са да поставяте спирала само върху 2/3 от миглите си, без да докосвате техните корени.
10. Винаги четете етикетите: при алергия към житни растения обръщайте внимание на наличието на пшенични кълнове в крема или царевична скорбяла в пудрата, а при непоносимост към никела...