Зеленият чай предпазва от Алцхаймер и Паркинсон
здраве.bg
Антиоксидант, който се съдържат в зеления чай, силно намалява активността на токсичните белтъчини в мозъка, които водят до развитие на Алцхаймер и Паркинсон.
Еpigallocatechin gallate (EGCG) притежава способността да прекратява разрушаването на функциите на нервните клетки и възпрепятства влошаването на умствените способности.
Немски учени от Центъра за молекулярна медицина “Макс Делбрук” в Берлин са открили, че EGCG преобразува потенциално вредните белтъчини в мозъка в безопасна и по-малко отровна за невроните структура.
EGCG блокира формирането на съвкупностите от белтъчини, въвлечени в развитието на неврологичните болести, твърдят немските специалисти, цитирани от Би Би Си.
Тяхното изследването доказва, че съставът на чая има устойчив ефект и предотвратява насищането с токсични съставки на невроните и мозъчните синапси – съединителните връзки на нервните клетки.
Според немските учени, зеленият чай трябва да се възприема като ефективно профилактично средство за всички невродегенеративни разстройства.