Какво ни изкарва извън кожата
Лошото настроение и избухливостта се дължат по-често на здравословен проблем, отколкото на характера.
+ Тест: умеете ли да се владеете?.
здраве.bg
... , задължително трябва да информирате за това своя лекуващ лекар.
За да се справите с повишената раздразнителност, се нуждаете от комплексен подход:
• промяна на обстановката и вида дейност;
• активна почивка, максимално отдалечаваща ви от всекидневния живот;
• увеличаване на физическото натоварване (то ще послужи и за морално разтоварване);
• психотерапия за корекция на поведението, изграждане на психологична защита и намаляване на агресията;
• лекарствена терапия – седативи, които премахват тревогата и нормализират вегетативната нервна система;
• усвояване на методи за релаксация – йога, ушу, и т.н.
Доказано е, че дори “обикновено” главоболие може да направи човек раздразнителен. И в някои случаи колкото повече лекарства приема, толкова по-висок е рискът те да предизвикат нови пристъпи на раздразнение.
Силни дразнители могат да бъдат и обичайни храни и напитки, които приемаме всеки ден - например кафето. Кофеинът възбужда нервната система и вместо да ни успокои, създава обратен ефект.
Често раздразнителността се провокира и от типичните напоследък добавки от химичен произход, които се използват в много от храните - например натриевият глутамат (чиято цел е да се подобрява вкуса на кубчетата бульони, супи и подправки).
Някои хора, склонни към хранителни
алергии, стават раздразнителни и от... колбасите. Саламите, кренвиршите, много от пушените колбаси съдържат нитрит (който им придава приятен розов цвят). Именно той може да предизвика у по-чувствителните хора главоболие и дисфория (раздразнително и мрачно настроение).
Раздразнение понякога възниква и поради недостатъчното количество въздух. Недостигът на кислород способства за постепенното влошаване на настроението и за появата на раздразнителност. С това се обяснява и т.нар. офисен синдром (когато човек отива на работа в добро настроение, но след няколко часа няма и следа от него).
Човешкият организъм е силно чувствителен дори към малък недостиг на кислород. Така например...