zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Зависимост от джаджите? И това го има!



Зависимост от джаджите? И това го има!

3 юни 2008, здраве.bg

Може би чувате за първи път за такова “чудо”. Но таво съвсем не значи, че не сте един от потърпевшите... Ако не можете да живеете без мобилен телефон, MP3-плеър, лаптоп и други техно-играчки, време ви е да се замислите.

Тази нова психологическа зависимост е получила името си от английската дума gadget, която с известни условности може да се преведе като “технологична новост”. С развитието на техниката т.нар. гаджет зависимост заплашва да се превърне в също толкова опасна мания, колкото тази към интернета и компютърните игри.

Още през 2003 г. е проведено маркетингово проучване за това, колко хора се готвят да се купят DVD-плеъри. Резултатите от него показват, че повечето хора искат да притежават такъв не поради някаква необходимост или функционалност, а заради слуховете или модата, както и поради желанието да се похвалят пред познати с новата “играчка”, да изглеждат съвременни хора. В името на новата покупка жените са изразили готовност да пожертват колкото е необходимо от парите за скъпа козметиката, а мъжете – да се лишат от някое пътуване.

През 2006 г. психолози са изследвали подобно неразумно или поне нелогично поведение. Оказва се, че всеки европеец на възраст от 18 до 45 г. е обкръжен средно от 5 любими лични предмета, влизащи в категорията gadget: 98% активно използват мобилен телефон, 73% - лаптоп, 60% - DVD-плеър. Основната планирана покупка на всеки трети анкетиран е била цифрова видеокамера.

Почти половината от жителите на Европа са заявили, че не могат да живеят без мобилните си телефони, а 42 % - без ноутбука. Около 10% от анкетираните осъзнават наличието на явни признаци на психологична зависимост.

Почти половината от анкетираните студенти са признали, че по време на лекция изпращат SMS–и. И никакви заплахи или мерки за наказания не могат да им въздействат. Целта на тези SMS–и не е изпращането/получаването на нова информация, а самият процес на комуникация.

Напоследък все повече хора страдат и от “синдрома на наднорменото печатане”,...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.