zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Не повече от 6 лекарства едновременно!



Не повече от 6 лекарства едновременно!

здраве.bg

Днес в аптеките все повече лекарства се купуват без рецепта и хората по-често от преди прибягват до самолечение. Затова и логично възниква въпросът има ли полза от шепата таблетки, приемани без предписание от лекар?

Като правило на по-възрастните хора и на хронично болните се налага да приемат по няколко лекарства едновременно. Според статистиката, към 50-годишна възраст практически всеки човек има едно или две хронични заболявания (често това са хипертония, атеросклероза, стомашни проблеми и т.н.), т.е. съществува реалният риск при употреба на твърде много лекарства да навредим на организма. Често, в комбинация с предписаните ни медикаменти, приемаме и такива, за нашият лекар не знае. А в много от случаите тяхното съчетаване с предписаните е недопустимо.

Най-новите изследвания показват, че едновременното приемане на 3 различни лекарствени средства предизвиква странични ефекти в 18% от случаите, а на 6 – в 80%. Ако приемете 7 или повече медикамента, вашият организъм просто няма да ги усвои. А рискът от това тези препарати взаимно да се блокират или да влязат във вредни за организма взаимодействия, е непредсказуем, но според данните е почти 100%.

В инструкциите – т.нар. листовка за пациента, приложена към всяко лекарство, е описана несъвместимостта на препарата с другите лекарствени средства. Но колко хора всъщност ги четат? Колко от нас например знаят, че глюкоза не трябва да се приема едновременно с аминазин, инсулин, сънотворни и наркотични аналгетици? А за това че аспиринът не трябва да се съчетава с кафето, а препаратите, съдържащи йод – с половите хормони? Ако пък приемате глюкозиди, не трябва да отпускате вътрешната си мускулатура с помощта на еуфилин или теофилин.

Задължително е вашият личен или лекуващ лекар да е наясно с всички лекарства, които вие приемате, дори с хранителните добавки!

В никакъв случай не трябва да се приемат медикаменти с изтекъл срок на годност. В лекарствата по време на тяхното съхранение се извършват бавни химични реакции...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    лекарства    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.