Здравословната закуска
Идеалното време за закуска е между 7 и 9 часа.
Добрата закуска трябва да е балансирана, но и достатъчно обилна.
здраве.bg
... и при тях има особеност – трябва да се предпочитат не “бързите”, а “бавните” (течни млечни продукти, плодов и зеленчуци).
Организмът се нуждае и от целулоза – хранителните влакна, които създават чувството за ситост, нормализират обмена на мазнините, стимулират работата на червата и осигуряват стабилното ниво на разпада на глюкозата (овесени ядки и пълнозърнест хляб).
Ако за лятната закуска са подходящи чаша кафе, мляко и пресни плодове, зимната трябва да бъде “по-стабилна” - овесени ядки, стафиди, ябълки, портокал или киви. Подходящи са както различните видове зеленчукова салата, така и плодовите (без мляко с висока масленост). Не забравяйте и за изварата, която съчетана със сладко или сметана, може да замени успешно препечените филийки и сандвичите.
Закуската все по-често се възприема от много хора като добро начало на деня и затова не случайно вече става модерно да се закусва извън дома. Предимствата на това могат да са няколко:
- разнообразие от кафе и вкусни ястия;
- общуване с сприятели (което също способства за повишаване на настроението);
- не е нужно да приготвяте каквото и да било.(а)
още по темата:
•
Правилната закуска
•
Рецепти за здравословна закуска