zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравословната закуска



Здравословната закуска

Идеалното време за закуска е между 7 и 9 часа.

Добрата закуска трябва да е балансирана, но и достатъчно обилна.

здраве.bg

... и при тях има особеност – трябва да се предпочитат не “бързите”, а “бавните” (течни млечни продукти, плодов и зеленчуци).

Организмът се нуждае и от целулоза – хранителните влакна, които създават чувството за ситост, нормализират обмена на мазнините, стимулират работата на червата и осигуряват стабилното ниво на разпада на глюкозата (овесени ядки и пълнозърнест хляб).

Ако за лятната закуска са подходящи чаша кафе, мляко и пресни плодове, зимната трябва да бъде “по-стабилна” - овесени ядки, стафиди, ябълки, портокал или киви. Подходящи са както различните видове зеленчукова салата, така и плодовите (без мляко с висока масленост). Не забравяйте и за изварата, която съчетана със сладко или сметана, може да замени успешно препечените филийки и сандвичите.

Закуската все по-често се възприема от много хора като добро начало на деня и затова не случайно вече става модерно да се закусва извън дома. Предимствата на това могат да са няколко:
- разнообразие от кафе и вкусни ястия;
- общуване с сприятели (което също способства за повишаване на настроението);
- не е нужно да приготвяте каквото и да било.(а)

още по темата:
Правилната закуска
Рецепти за здравословна закуска

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.