Диета за бодрост: 7 “пролетни” начина да си върнем силите и здравето
Медът е особено препоръчителен през пролетта.
здраве.bg
... Ментата и дяволската уста помагат за освобождаването на организма от натрупалото се напрежение и осигуряват здрав сън. Жълтият кантарион е природен антидепресант, който е най-добре да се приема вечер.
Мазната морска риба, киселото зеле и пресните салати нормализират вътрешните биологичните ритми. Специалистите препоръчват при прехода от зимно към лятно часово време да се намали употребата на продукти и напитки, съдържащи кофеин.
6. Пролетта - време за освежаване и подмладяване
Както цялата природа се събужда за живот през пролетните месеци, така е и с човешкият организъм. Затова с малко активна помощ всеки може да се почувства по-свеж. Ето и една народна рецепта: вземете по 100 г лайка, безсмъртниче, жълт кантарион и брезови пъпки, смелете ги и ги залейте с половин литър вряла вода. Оставете ги 20 минути, след което прецедете течността. В 1 чаша от получената течност разтворете 1 ч .л. мед и приемайте сместа вечер преди лягане или 20 минути преди закуска.
Бялото зеле съдържа голямо количество витамини В, витамин С, цинк и манган. Затова той се определя като природен стимулатор на растежа на клетките, като притежава възстановяващи свойства.
7. Доброто настроение е залог за здраве
Много хора именно през пролетта се залавят със спазването на някаква диета. Особено през този сезон това не се препоръчва. Човешкият организъм е снабден с особена серотонинова система, с която той трябва да съгласува храненето си. Серотонинът известен като “хормон на щастието” регулира не само съня и апетита, но и емоциите ни. Продуктите, богати на серотонин, са житните и бобовите растения, бананите, спанакът, доматите, патладжаните, червеният пипер.
Не си заслужава да се отказвате напълно от въглехидратите - това ще доведе до дисбаланс, а като следствие – до депресия, намаляване на работоспособността и лошо настроение.
Храненето трябва да е редовно (5-6 път дневно) на малки порции. Много важно е да се изпиват достатъчно течност – за повечето хора около...