Добрата пломба – що е то?
здраве.bg
Съвременната стоматология (или както напоследък е наричана денталната медицина) предлага все повече възможности за възстановяване здравето на зъбите. Много малко са хората, които нямат пломба в устата си, но, оказва се, също толкова малко са и тези, които знаят какво трябва да изискват от своя стоматолог по отношение на една пломба.
Добрата, т.е. казано на професионален език качествената пломба, се определя по няколко критерия:
1. Правилна дъвкателна повърхност
Дъвкателната повърхност не трябва да бъде гладка! По повърхността на зъбите всъщност има фисури (малки възвишения), благодарение на които ние сдъвкваме и адекватно раздробяваме храната. Кариесът разрушава тази повърхност, но при пломбирането тя трябва отново да бъде възстановена.
2. Добър контактен пункт
Зъбите осъществяват контакт един с друг и образуват важна зона, която в стоматологията се нарича контактен пункт. Той защитава пространството между зъбите и венците от прякото попадане на храна, чиито остатъци са главните виновници за образуването на кариеса. Затова при пломбиране контактният пункт трябва да се изгради плътно - за да не способства за натрупването на хранителни остатъци в пространството между зъбите.
3. Липса на надвиснали краища и празно място
Под надвисналите краищата се натрупват хранителни отпадъци, които практически не могат да се почистят с помощта на четката и вторичният кариес става на практика неизбежен.
4. Микроскопичните празни места трябва да бъдат запълнени със специален материал.
След полирането на пломбата могат да останат микроскопични празни места, особено на границата пломба-зъб, които способстват за нейното износване. Затова те трябва да се запълват със специален композиционен материал.(а)