Какво пречи на правилното хранене: 8 погрешни навика
Яйцата наистина съдържат много холестерол, но в тях има и лецитин с холин, които го разрушават.
здраве.bg
... наситените мазнини – препоръчителното количество е еквивалента на 20 г краве масло.
4. Да се откажем от въглехидратите!
Звучи логично – да се откажем от сладките неща!
От една страна обаче те са основен източник на енергия, някои техни компоненти са съставна част на клетките и тъканите, докато от друга – при тяхната прекалено голяма употреба, те преминават в мазнини.
Затова се откажете от простите въглехидрати, които лесно се усвояват от организма (захар, сладки, тестени изделия), но не и от сложните – тези в плодовете, зеленчуците, пълнозърнестия хляб.
5. Можем да изяждаме максимум 2-3 яйца седмично.
Това твърдение се основава на факта, че в яйчния жълтък се съдържа дневната доза холестерол, но пък освен това в него има лецитин с холин, които разрушават холестерола. Негативното влияние на холестерола, който е мастноразтворим, може да се намали, ако заедно с яйцето приемаме масло или майонеза.
Възрастните хора, които по-често водят заседнал начин на живот, както и склонните към атеросклероза не трябва да злоупотребяват с яйцата, но младите и активните се нуждаят от тях, защото са източник на желязо, магнезий, мед, кобалт и пълноценни белтъчини.
Те са и прекрасно средство за лечение на малокръвие, а съдържащият се в тях фосфор е необходим за пълноценното хранене на нервната система и главния мозък.
6. Морските продукти могат да се ядат в неограничено количество.
Те действително съдържат пълноценни белтъчини, йод, витамини А и D, омега-3 ненаситени мастни киселини, за които е доказано, че намаляват нивото на артериалното налягане и предпазват от образуването на тромби.
Но скаридите съдържат 2 пъти повече холестерол, отколкото сметаната с 20% масленост и кренвиршите, от които диетолозите така настояват да се откажем.
7. Да забравим за солта!
Добър съвет! Но не се отказвайте напълно. Просто намалете употребата й поне 3 пъти, особено ако страдате от хипертония.
Изследвания...