Какво пречи на правилното хранене: 8 погрешни навика
Яйцата наистина съдържат много холестерол, но в тях има и лецитин с холин, които го разрушават.
здраве.bg
Съветите за здравословното хранене са безброй. И колкото те са по-категорични, толкова повече се увеличава вероятността да са далеч от истината. В действителност това, което през вековете се е появило на нашата трапеза носи повече полза на организма, отколкото вреда. В противен случай тези продукти биха изчезнали от менюто – на принципа на естествения подбор.
В света на храненето всичко е много относително. И все пак по-скоро трябва да се говори не за неподходящи и дори вредни храни, а за лоши хранителни навици. А към тях трябва да причислим и някои на пръв поглед 100% правилни напътствия:
1. Трябва да се ядат колкото се може повече зеленчуци.
Този съвет не предизвиква никакви съмнения – зеленчуците съдържат витамини и целулоза, те са нискокалорични, създават чувство за ситост и понижават кръвното.
Но твърде голямото количество зеленчуци се отразява негативно на хората с проблем в стомашно-чревния тракт (колити и т.н.).
Жените не трябва да се хранят само със зеленчуци, защото недостигът на желязо ще се отрази на техните детеродни способности. Те се нуждаят задължително и от продукти от животински произход.
2. Завинаги да се откажем от мазната храна.
Това е напълно възможно, но дали е необходимо и още повече - дали е полезно? Вярно е, не трябва да злоупотребяваме с тези продукти, защото те са източник на холестерол, който в големи количества способства за развитието на атеросклероза и проблеми със сърцето.
Но отказвайки се напълно от мазнините, ние се отказваме от витамин А, отговорен за зрението и витамин Е, наречен още “витамин на красотата”.
Освен това, казвайки не на мазнините, хората по правило започват да употребяват повече захар.
3. Маслото трябва да се замени с маргарин.
Наистина тази смяна е полезна за сърцето, тъй като в растителните масла няма холестерол. Но например краве маслото доказано е от полза за зрението, а и укрепва имунитета. 1/3 от общото количество необходими мазнини трябва да постъпва за сметка на...