Подправки - за здраве
Магданозът е сред най-популярните у нас подправки, но малцина знаят какъв е здравословният му ефект.
здраве.bg
... на 3-5 дни (не и по време на бременност).
Индийско орехче
В продължение на векове то се е използвало за лечение на бъбреците и стомаха. Препоръчва се също при варикозно разширение на вените, тъй като облекчава болките и подобрява кръвообращението.
Куркума
Помага при нарушено храносмилане, прочиства кръвта, подобрява функцията на черния дроб, предпазва от кашлица и настинка, а благодарение на антисептичното си действие действа и тонизиращо (особено на кожата).
Канела
Притежава противовъзпалително и заздравяващо действие. Стимулира сърдечната дейност, регулира храносмилането. Препоръчва се в диетичното хранене - при заболявания на черния дроб, бъбреците, пикочния мехур.
Червен пипер
Особено лютивият червен пипер е богат на въглехидрати, белтъчини, минерални соли и витамини. Количеството витамин С в пипера е много по-голямо дори отколкото в лимона. Подправката не само възбужда апетита, подобрява храносмилането и кръвообращението, но и създава неблагоприятна среда за развитието на много видове бактерии. Също така помага при ревматизъм.
Запарките от различните подправки се приготвят по следния начин (ако изрично не е посочено друго: заливате с 1 чаша преварена вода 1 с.л. ситно нарязани пресни билки (или 1 ч.л. сушени) и ги запарвате в продължение на 2-3 минути. Течността се прецежда и се приема на малки глътки.(а)