Подправки - за здраве
Магданозът е сред най-популярните у нас подправки, но малцина знаят какъв е здравословният му ефект.
здраве.bg
Много от познатите ни, а и недотам, подправки не само придават пикантност на ястието и подобряват вкуса на храната, но са и много полезни за здравето. Макар в Европа повечето от тях да са познати от векове, подправките все още са най-типични за по-екзотичните кухни, където наистина изглеждат най-на място.
Предлагаме ви повече информация за действието на някои от най-популярните и тяхната полза за здравето.
Кимион
Подобрява кръвообращението, помага при кашлица, премахва болките в стомаха и червата. Кимионът може да се използва и като чай (1 ч. л. кимион се залива с 250 мл вряла вода и след 10 минути се прецежда. Чаят следва да се пие топъл, на малки глътки. Той отстранява газовете и спазмите в храносмилателния тракт.
Шафран
Препоръчва се при анемия и сърдечно-съдови заболявания. Прочиства кръвта, лекува половото безсилие и притежава антисептично действие.
Кардамон
В традиционната индийска медицина кардамонът се смята за най-добрият стимулатор на храносмилането, който за разлика от пипера, горчицата, лука и чесъна не дразни лигавицата на устата и стомаха. Индийските лекари смятат, че кардамонът помага и при гадене.
Карамфил
Препоръчва се при сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза, влошаване на паметта в напреднала възраст, при херния и бронхит. Карамфилът също така възбужда апетита и премахва стомашно-чревните болки.
Мента
Запарката от мента подобрява кръвообращението, отстранява тежестта в стомаха и помага при разстройство. Чаят от мента (2-3 чаши дневно) отстранява киселините.
Горчица
Облекчава симптомите на простудните заболявания и съкращава периода им.
Магданоз
Запарката от магданоз е полезна при задържане на течности в организма, в това число и при отоци на вените. Листата се мелят с месомелачка, заливат се с вряла вода и се запарват в продължение на 8-10 часа. След това сместа се прецежда и се добавя сокът от един лимон. Приема се по 1/3 чаша 3 пъти дневно преди ядене в продължение...